top of page
Dagsföreläsning kl. 12.30-14.00 på Ritz i Vasa
dnhatad.jpg
hatad -ett hot mot demokratin

"Vi vet var du bor. Vi vet när du tar tåget. Du kommer att bli gruppvåldtagen. Lika bra att du packar dina väskor redan nu, för när vi tagit makten...

Hat till frukost, lunch och middag. Vad gör det med kvinnliga opinionsbildare i lokalpressen?" Stängda mediehus och borttagna kommentarsfunktioner skyddar redaktionerna men när den enskilda går genom centrum, hem från jobbet, ut på lunch, vem skyddar då?

2017 gav Journalistförbundets facktidskrift Journalisten ut Lilian Sjölund bok Hatad. Boksläppet var den 3 maj på pressfrihetens dag. Boken väckte stor uppmärksamhet. Lilian Sjölund blev inbjuden till otaliga konferenser och författarsamtal, hos allmänhet och hos polis och rättsväsende. Till och med till Rosenbad... 

Nu har vi haft val igen i Sverige. Vi skriver 2022 och "hatarna" har normaliserats och tagit plats i maktens centrum. Vad innebär det? 

Föreläsningarna är gratis
och öppna för alla!

Möjlighet att köpa signerade böcker!

Ritz har öppet sitt café. Kom i god tid!


måndag 7.11.2022
Kvällsföreläsning kl. 18.30-20.00 på Ritz i Vasa
Mamma, min syster och jag?

I denna kvällsföreläsning lyfter Sjölund fram hur det är att leva med en anhörig med Alzheimers och hotet om att själv en dag insjukna. Hon debatterar demensvården i dag och låter oss ta del av känslan av att leva med två hemland. Sjölund utkom 2021 med boken Mamma, min syster och jag? Boken kan köpas i samband med föreläsningen. 

"Det här är ett skitliv men idag var en bra dag. " Jag går mot bilen och vill att hon ska gå in så att hon inte irrar bort sig men hon vill vinka från bron. Som hon alltid gjort. Mamma fick Alzheimers sjukdom och nu min syster. Är jag nästa på tur? I så fall måste jag skriva ett avtal med framtiden. Annars finns risk att de tar mig på orden när jag hävdar att ensamheten är bäst. Att jag inte behöver duscha, äta eller gå till frissan. När alla mina behov och all min integritet inte längre respekteras. Det här är en historia om starka kvinnor, om syskonkärlek och konflikter, om hemlängtan och strävsamhet - en klassresa med ett högt pris. En människa är aldrig bara sin sjukdom.

 

Lilian Sjölund är journalist och författare, bosatt i Gävle. Men med föräldrahemmet i behåll i Oxkangar, Vörå, där hon tillbringar varje sommar. Det har hon gjort sedan hon var två månader gammal. Hennes föräldrar tillhörde arbetskraftsutvandrarna från Österbotten. De hamnade i ett litet gruvsamhälle i Dalarna, där fadern förolyckades i en gruvolycka 1964, när Lilian bara vara tre år gammal. Mamman lämnades ensam med fyra barn i ett land de bara tänkt stanna några år i. 

boklilian.jpeg
bottom of page