top of page
samfundets kulturpris 2023 går till Pentti kronqvist

Låt oss glatt meddela att Samfundets kulturpris 2023 går till Pentti Kronqvist -äventyrare och grundare av det arktiska museet Nanoq i Jakobstad!

 

Pentti får 5 000 € för sitt brinnande intresse för Arktis och sin stora livsgärning att låta andra få ta del av hans resor, berättelser och insamlade föremål. Pentti Kronqvist har gjort en enastående insats för att bygga upp det arktiska museet Nanoq i Jakobstad. Museet har satt Jakobstad, Österbotten och Finland på kartan. På museet hålls såväl finländska som internationella tillställningar och utställningar.

 

Ända sedan museet grundades 1991 har Kronqvist jobbat ideellt för att skapa en fin kulturupplevelse i mitten av skogen. Men museet är naturligtvis viktigt även av andra orsaker. Genom sina forskningsresor, insamlade föremål och donationer ger Pentti även minoriteter som de grönländska Thule-Inuiterna en röst i världen. Han tar oss med på en resa som väldigt få av oss själva skulle ha gjort. Han gör vår värld större.

 

På sitt Nanoq har Pentti guidat i mer än 30 år. Vi ser med förundran på att museet under dessa år inte har stagnerat utan museet utvecklas kontinuerligt, mycket tack vara Pentti.

 

Pentti får ta emot Samfundets kulturpris under Runebergsfesten den 5.2 där han även fungerar som gästtalare under rubriken "Arktis i mitt hjärta".

bottom of page